AutoGhidurimasiniRARsoferi

Taxa RAR 2023: cât costă RAR-ul la mașină și alte informații

Taxa RAR 2023
Taxa RAR 2023

Despre taxa RAR 2023 și alte informații privitoare la înmatricularea mașinii vom vorbi în acest articol. În cazul în care vrei să îți înmatriculezi mașina pe teritoriul României, este obligatoriu să te prezinți la Registrul Auto Român (RAR), în vederea obținerii Certificatului de Autenticitate și a Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV). Doar astfel poți demonstra că autovehiculul condus se pretează normelor tehnice și de mediu impuse de legislația europeană și națională.

Te întrebi cât este taxa RAR în 2023 la mașină? Ce acte îți sunt necesare pentru a merge la Registrul Auto Român și cum te poți programa online pentru a evita să aștepți la cozi? În acest articol îți vom oferi informațiile de care ai nevoie privitoare la taxa RAR 2023 și îți vom răspunde la eventualele întrebări pe care le ai.

Taxa RAR 2023: ce este RAR-ul și ce rol are?

RAR este acronimul pentru Registrul Auto Român, instituția publică care are mai multe atribuții în domeniul Ministerului Transportului și Infrastructurii, printre care:

 • acordarea omologărilor de tip național sau individual pentru vehicule rutiere, sistemele, componentele și entitățile tehnice separate ale acestora;
 • acordarea certificatelor de conformitate pentru sisteme, componente și entități tehnice separate ale vehiculelor rutiere;
 • efectuarea inspecției tehnice periodice (ITP) pentru anumite categorii de vehicule;
 • autorizarea stațiilor de inspecție tehnică și controlul activității de inspecție tehnică periodică;
 • autorizarea atelierelor care efectuează lucrări de montaj, reparare și verificare a vehiculelor și componentelor acestora;
 • certificarea sistemului de management al calității.

Pe scurt, RAR-ul are rolul de a asigura faptul că ordinea și siguranța rutieră, protecția mediului, dar și calitatea serviciilor tehnice din domeniul vehiculelor rutiere. La nivel european, RAR-ul este recunoscut drept autoritate care are în competență omologarea serviciilor tehnice.

Taxa RAR 2023: când trebuie să mergi la RAR?

Există o gamă variată de situații în care ar putea fi necesar să te prezinți la RAR. Iată care sunt cele mai obișnuite cazuri în care cineva poate solicita serviciile RAR:

 • când vrei să îți înmatriculezi mașina pentru prima dată în România, indiferent dacă este nouă sau adusă din străinătate;
 • când vrei să îți schimbi numărul de înmatriculare al mașinii;
 • când vrei să îți modifici datele din cartea de identitate a vehiculului (de exemplu, schimbarea proprietarului, a culorii, a motorului etc.);
 • când vrei să îți faci ITP-ul (inspecția tehnică periodică), care este obligatorie la fiecare doi ani pentru autovehiculele cu o vechime mai mică de 12 ani și la fiecare an pentru cele cu o vechime mai mare de 12 ani.

Cum te poți programa la RAR?

Te poți programa foarte ușor online, folosind pagina dedicată de pe website-ul oficial (aceasta). Poți chiar să îți alegi oficiul la care vrei să mergi, data, intervalul oral, situația pe care vrei să o rezolvi (ITP, omologare și altele) și trebuie să introduci datele mașinii. Va fi necesar să completezi cu o serie de date, iar ulterior, după ce ai terminatm vei primi un mail pentru confirmare, pe care va trebui să îl prezinți la RAR.

Dacă nu ai acces la internet sau preferi să o faci telefonic, poți suna la numărul pentru programări RAR 021/9672. O poți face de luni până joi între orele 08:00-16:30, și vineri între orele 08:00-14:00.

imageTaxa RAR 2023
” data-image-caption=”

Taxa RAR 2023

” data-medium-file=”https://geeki.ro/wp-content/uploads/2022/01/Cat-costa-RAR-ul-1-300×189.jpg” data-large-file=”https://geeki.ro/wp-content/uploads/2022/01/Cat-costa-RAR-ul-1-1024×645.jpg” src=”https://geeki.ro/wp-content/uploads/2022/01/Cat-costa-RAR-ul-1-1024×645.jpg” alt=”Taxa RAR 2023″ class=”wp-image-29942″ title=”Taxa RAR 2023: cât costă RAR-ul la mașină și alte informații 1″ srcset=”https://geeki.ro/wp-content/uploads/2022/01/Cat-costa-RAR-ul-1-1024×645.jpg 1024w, https://geeki.ro/wp-content/uploads/2022/01/Cat-costa-RAR-ul-1-300×189.jpg 300w, https://geeki.ro/wp-content/uploads/2022/01/Cat-costa-RAR-ul-1-768×484.jpg 768w, https://geeki.ro/wp-content/uploads/2022/01/Cat-costa-RAR-ul-1-696×439.jpg 696w, https://geeki.ro/wp-content/uploads/2022/01/Cat-costa-RAR-ul-1.jpg 1122w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”>

Taxa RAR 2023

Ce acte trebuie să ai la tine când mergi la RAR?

Actele necesare pentru a face RAR-ul la o mașină pot varia în funcție de tipul de activitate pe care vrei să o faci și de proveniența mașinii tale. În general, trebuie să ai la tine următoarele documente:

 • actul de identitate al solicitantului (cartea de identitate sau pașaportul);
 • cererea de activitate RAR (se completează la fața locului sau se descarcă de pe site-ul oficial);
 • documentul de înmatriculare al mașinii din țara de origine (dacă este cazul);
 • certificatul de conformitate al mașinii (CoC), emis de producător (dacă este cazul);
 • dovada plății pentru taxa RAR.

Taxa RAR 2023 o poți plăti online sau prin ordin clasic de plată, mandat poștal, numerar sau chiar prin intermediul terminalelor SelfPay. Este important de știut că taxa RAR diferă mult în funcție de categorie, greutate, dar și de țara din care provine mașina respectivă.

Cât costă taxa RAR 2023?

Taxa RAR 2023 pentru toate categoriile de greutate are un cost după cum urmează.

 • În cazul autoturismelor din UE cu o greutate mai mică de 3.5 tone costul este de 539 lei;
 • În cazul autoturismelor din UE cu o greutate mai mare de 3.5 tone prețul este 857 lei;
 • În cazul autoturismelor din UE care se încadrează în categoria de utilitare taxa RAR ajunge la 1149 lei;
 • În cazul autoturismelor din afara UE cu greutatea mai mică de 3.5 tone costul este de 539 lei;
 • În cazul autoturismelor din afara UE cu greutatea sub 3.5 tone prețul la RAR este 1149 lei.

Aceste tarife sunt valabile pentru anul 2023 și pot suferi modificări în funcție de evoluția inflației sau a cursului valutar.

Taxa RAR 2023: concluzii

Taxa RAR 2023 este absolut obligatorie pentru orice persoană care vrea să își înmatriculeze mașina pe teritoriul țării noastre. Îți recomandăm să te programezi online pentru a plăti taxa RAR și, evident, să ai la tine de la bun început toate actele necesare (inclusiv dovada pentru taxa RAR plătită). Sperăm că articolul nostru ți-a fost de folosit și ți-a oferit informații importante privitoare la taxa RAR 2023. Nu uita că prețurile pot să sufere modificări, deși am încercat să ne informăm cât mai precis. Dacă ai întrebări și alte sugestii, nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii.

Dacă tu deja ai plătit taxa RAR în 2023, ne-ar ajuta enorm să ne spui cât te-a costat, oferindu-ne și câteva detalii privitoare la modelul mașinii, greutatea acesteia și alte informații care crezi că ar fi relevante. Îți mulțumim pentru atenția acordată și îți dorim drum bun și sigur la volan!

Această postare a fost preluată de pe acest site

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button