Sony Inzone Buds Review: caști true wireless pentru gameri
Brand-ul Inzone a devenit sinonim cu dispozitivele de gaming pe care Sony le dezvoltă în principal pentru utilizatorii de PC. După lansarea gamei inițiale de căști și monitoare Inzone, iată că producătorul japonez revine cu o noutate ceva mai specială: avem parte tot de căști pentru gameri – Sony Inzone Buds –, de această dată însă livrate într-un format in-ear true wireless, mult mai portabil și, după spusele companiei, mai comod.
La prima vedere, experiența de unboxing a acestor căști este similară cu ce întâlnim și în pachetele altor modele true wireless de la Sony, cu un ambalaj din care producătorul a încercat să elimine, pe cât posibil, elementele din plastic. Pe lângă căștile și cutiuța de depozitare/încărcare, în pachet mai găsiți un scurt cablu USB-A la USB-C pentru încărcare, precum și o serie de căpăcele de silicon suplimentare, de varii dimensiuni, pentru a acomoda cât mai multe tipuri de urechi.
Iar la deschiderea cutiuței, avem parte de alte două surprize. Prima este reprezentată de design-ul căștilor propriu-zise, unul familiar fanilor Sony, cu un aspect exterior oarecum asemănător cu modelul WF-1000XM3 de la același producător, însă mai compact și comod. Practic, căștile sunt gândite pentru a intra în ureche fără să aibă contact direct cu lobul acesteia sau să depindă de forma acesteia. Este un design bine gândit și comod, nivelul de oboseală pe care îl „aplică” utilizatorului fiind cauzat doar de eventuala lipsă de toleranță a acestuia la purtarea de căști in-ear pentru o perioadă prelungită.
A doua surpriză regăsită în această carcasă este un dongle de conectare la PC, console PlayStation 5 sau dispozitive mobile, ce folosește o conexiune de 2.4 GHz pentru a comunica cu căștile, pentru o latență cât mai scăzută. Iar acest dongle utilizează un conector USB-C, oferind un comutator pentru a conecta căștile fie la PC, fie la consolă sau mobil. Din păcate, în timp ce pe PS5 și telefoane mobile mufele USB-C sunt standard, pe PC limitarea la un astfel de conector s-ar putea să creeze unele probleme, multe carcase neoferind aceste intrări pe panoul frontal. Poate că o mișcare mai inspirată era includerea unui adaptor USB-C la USB-A direct în pachetul căștilor.
Experiența pe mobile lasă de dorit
De altfel, chiar pe cutia produsului scrie clar că Sony Inzone Buds nu sunt compatibile cu standardul Bluetooth convențional, ci numai cu Bluetooth LE. La o consultare mai amănunțită a ghidului de utilizare, afli că, pentru a funcționa pe telefoane mobile ca o pereche de căști true wireless standard, fără utilizarea acelui dongle USB-C, smartphone-ul tău trebuie să ofere suport pentru codec-ul LC3. Evident, sunt recomandate niște modele de telefoane din gama Xperia de la Sony.
Din păcate, deși în specificațiile telefonului personal – Poco F5 – este menționată compatibilitatea cu aceste standarde, conectarea Inzone Buds prin BT LE nu a funcționat, nici pentru redarea audio, nici pentru convorbiri. Mai mult, să nu vă așteptați ca aceste căști să poată fi utilizate fără dongle pe iPhone-uri, telefoanele Apple neoferind suport pentru codec-ul necesar. Soluția vine tot din partea acelui dongle USB-C inclus, căștile funcționând fără probleme conectate în acest mod, chiar și la mobil. Nu este însă o soluție prea elegantă: nu știu câtă lume este dispusă să stea cu dongle-ul conectat permanent la telefon și să piardă astfel posibilitatea de a asculta muzică și încărca dispozitivul în același timp.
Colac peste pupăză, încercarea eșuată de a conecta Inzone Buds la telefonul personal a dus la blocarea căștii drepte în modul Bluetooth, în timp ce casca stânga a rămas „sincronizată” cu dongle-ul USB-C. Nici comutarea manuală între modurile BT și USB, prin apăsarea concomitentă a pad-urilor sensibile la atingere de pe ambele căști, nu a funcționat, fiind nevoit să le resetez la setările din fabrică pentru a continua să le folosesc.
Sunet de calitate și ANC de top
Din fericire, lucrurile au stat mult mai bine pe PC și PS5, Inzone Buds fiind recunoscute nativ pe ambele dispozitive. Pe PC, pentru a avea acces la întreaga suită de funcții ale căștilor, este recomandată instalarea aplicației Inzone HUB, foarte familiară pentru cei care au avut ocazia să încerce precedentele modele de căști de gaming Inzone H9, H7 sau H3.
Pe lângă posibilitatea de a ajusta egalizatorul de frecvențe, aplicația oferă control asupra excelentei opțiunii ANC (active noise canceling), inclusă în modelul Inzone Buds, dar și asupra sunetului surround și microfonului, precum și opțiunea de a personaliza funcțiile îndeplinite de suprafețele sensibile la atingere de pe fiecare cască în parte. Per total, Inzone HUB este simplu de utilizat, poate cu excepția așa-zisului Sound Field Personalization (un soi de personalizare a sunetului surround), ce necesită crearea unui cont Sony și fotografierea urechilor. Prea multă bătaie de cap pentru o funcție pe care, oricum, mai bine o lăsați dezactivată.
Lăsând toate acestea la o parte, cum se aud aceste Sony Inzone Buds? Fiind dotate cu același driver precum modelul de top WF-1000XM5, pe care Sony îl numește Dynamic Driver X, calitatea audiției este surprinzător de bună. Spun surprinzător pentru că dispozitivele audio Sony, în general, inclină către un sunet cu bass pronunțat, câteodată prea puternic. Nu este cazul aici, sunetul livrat de Inzone Buds fiind curat, potrivit pentru audiția mai multor genuri muzicale.
În jocuri lucrurile stau bine, poziționarea audio este mulțumitoare, însă parcă nu ai parte de același impact în cazul efectelor sonore „cu adâncime”, cum ar fi exploziile, precum în cazul modelelor over-ear H9 sau H7. De asemenea, fiind vorba despre un model de căști stereo, Inzone Buds funcționează și cu sistemul de redare a sunetului Tempest3D de pe PlayStation 5, interfața consolei afișând informațiile esențiale precum modificările de volum sau nivelul bateriei.
Și pentru că tot a venit vorba despre baterie, Sony se laudă cu una dintre cele mai ridicate autonomii când vine vorba despre căștile true wireless: Inzone Buds ar fi capabile de nu mai puțin de 12 ore de funcționare continuă atunci când este folosit dongle-ul USB, cu încă 12 ore disponibile în cutiuța de încărcare. În teorie, valorile ar trebui să se dubleze atunci când este folosită o conexiune BT LE. Chiar dacă nu am avut tăria de a rezista unei sesiuni de gaming de jumătate de zi, pot să vă zic că bateria unui controller DualSense cedează mult înainte de cea de pe căștile Inzone Buds. Din păcate, cutiuța de depozitare nu poate fi încărcată decât prin cablu USB, neexistând suport pentru wireless charging.
Concluzie
De altfel, în loc de o concluzie clasică, încerc să-mi imaginez scenariul la care inginerii Sony s-au gândit atunci când au realizat acest produs. Dacă căutați o pereche de căști pe care să o luați cu voi la birou, să o cuplați la PC-ul sau laptop-ul de lucru, apoi, când plecați spre casă, la mobil pentru a asculta niște muzică și, în fine, la consola sau PC-ul de gaming de acasă pentru a vă continua sesiunile de gaming, Sony Inzone Buds ar putea reprezenta o opțiune demnă de luat în seamă.
Deși calitatea audio este mult peste medie, cu un sunet echilibrat și una dintre cele mai bune implementări ANC pentru gameri, modul stângaci în care a fost gândit suportul pentru dispozitive mobile m-ar determina, totuși, să mă gândesc de doua ori înainte de a opta pentru Sony Inzone Buds.
The post Sony Inzone Buds Review: caști true wireless pentru gameri appeared first on Go4Games.
Această postare a fost preluată de pe acest site