AppleŞtiriTech&IT

Apple explică de ce nu e bine să-ți încarci iPhone-ul peste noapte. Poți da foc locuinței

Aparent, fără legătură cu problemele de supraîncălzire raportate la telefoanele iPhone 15, Apple a actualizat secțiunea cu recomandări de siguranță la utilizarea telefoanelor iPhone, adăugând instrucțiuni explicite împotriva încărcării nesupravegheate a dispozitivelor.

Citind ghidul de bune practici la utilizarea dispozitivelor iPhone, este greu să nu remarci îngrijorarea arătată de Apple față de temperamentul tot mai fierbinte al dispozitivelor sale:

Folosiți bunul simț pentru a evita situațiile în care pielea dvs. este în contact cu un dispozitiv, adaptorul său de alimentare, încărcătoare wireless în stare de funcționare sau telefonul lăsat conectat la o sursă de alimentare pentru perioade lungi de timp. De exemplu, nu dormiți pe un dispozitiv, adaptor de alimentare sau încărcător fără fir și nu le plasați sub o pătură, pernă sau sub corp, atunci când este conectat la o sursă de alimentare. Păstrați iPhone-ul, adaptorul de alimentare și orice încărcător fără fir într-o zonă bine ventilată atunci când sunt utilizate sau la încărcarea acumulatorului. Aveți grijă deosebită dacă aveți o condiție fizică ce vă afectează capacitatea de a detecta căldura împotriva corpului.”

Adevărul este că majoritatea utilizatorilor au adormit la un moment dat ținând în mâini sau la ureche telefonul încă conectat la adaptorul AC, producătorul iPhone explicând de ce obiceiul poate fi unul foarte de periculos. Orice telefon, atunci când se află la încărcat produce un exces de căldură ce trebuie disipată în mediul înconjurător, uitarea telefonului între așternuturi sau presat la ureche după ce ai adormit creând risc de supraîncălzire. În mod normal, software-ul telefonului va detecta această problemă, oprind temporar procesul de încărcare. Chiar și așa, pericolul nu poate fi subestimat, acumulatorii uzați sau cu vicii de fabricație putând suferi de „combustie spontană”, prin scurtcircuitarea internă și aprinderea electrolitului bateriei.

[embedded content]

Modelele iPhone de generație recentă includ optimizări software menite să prevină această problemă. Spre exemplu, sistemul iOS este capabil să „învețe” obiceiurile tale de utilizare a telefonului, oprind în timpul nopții încărcarea, pentru a o relua chiar înainte să te trezești. Totuși, asta nu face complet lipsite de riscuri obiceiuri „nesănătoase” precum dormitul cu telefonul sub așternuturi, eventual strivit de propriul tău corp. Statistic vorbind, defectarea spontană a acumulatorului tinde să se producă în timp ce telefonul se află la încărcat, sau la ceva timp după ce nivelul de încărcare a atins 100%.

O preocupare deosebită este acordată și adaptorului AC, respectiv cablul de alimentare folosit, Apple avertizând împotriva folosirii de accesorii neoriginale. De altfel, chiar sunt documentate incidente unde posesorii iPhone au suferit electrocutări, cauzate de folosirea unor adaptoare de alimentare contrafăcute și de foarte slabă calitate.

Revenind la problema „combustiei spontane”, acumulatorul complet încărcat conține suficientă energie potențială pentru a provoca o mică explozie în cazul defectării spontane, iar asta este valabil pentru orice smartphone, nu doar cele vândute de Apple. Dacă adormi cu telefonul presat la nivelul feței, în buzunar sau înfășurat între așternuturi, nu vei avea cum să reacționezi și să te ferești de pericolul apărut. Chiar sunt documentate cazuri de deces de pe urma rănilor suferite pe această cale.

În schimb, telefonul așezat pe noptieră, preferabil nu în imediata apropiere a unor materiale inflamabile, îți va da cel mult o sperietură zdravană. Apple vorbește și despre nevoia unei bune ventilații în încăperea unde încarci telefonul. Ei bine, asta nu e doar pentru răcorirea acumulatorului prin curenții de aer, ci și o măsură de precauție împotriva intoxicării cu fumul toxic degajat în cazul incendierii substanțelor volatile conținute la interior.

Această postare a fost preluată de pe acest site

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button